Bruxelles – Uniunea Europeană nu va bloca ințiativele ale statelor membre UE de a pune la cale reglementări în ceea ce privește cannabis-ul și alte droguri ilegale. Acest lucru a fost afirmat în mod repetat de către Dana Spinant, noul coordonator al Comisiei Europene Anti-Drog, la o audiere publică privind politica drogurilor, astăzi (8 decembrie), în Parlamentul European.
Audierea a fost organizată de către membrul Parlamentului European, Michael Tremopoulos (Grupul Verzilor, Grecia) şi ENCOD, o coaliţie de cetăţeni pentru reforme în politica drogurilor.
Aceasta a reunit expertiza reprezentanților societăţii civile, printre alții, liderul – activist spaniol pentru legalizarea canabisului – Barriuso Martin, purtătorul de cuvânt al Uniunii olandeze de coffeeshop-uri, Marc Josemans, şi Richard Cowan, fost director al NORML, cea mai mare organizaţie de reforme privind marijuana din Statele Unite ale Americii. Membrii Parlamentului European, Rui Tavares (GUE / NGL, Portugalia) şi Dennis de Jong (GUE / NGL, Olanda), a vorbit, de asemenea, la eveniment.
Audierea a luat în considerare implicațiile financiare în decriminalizarea drogurilor și reglementarea canabisului pentru cheltuielile publice. Bazate pe o extrapolare a datelor furnizate de către OEDT, suma totală ce ar putea fi obținută dintr-o combinație de măsuri legislative, ar fi estimată la 35 şi 60 de miliarde de euro / an, sau 70 şi 120 euro / an pentru fiecare din cele 500 de milioane de oameni care trăiesc în Uniunea Europeană.
În martie 2009, Comisia Europeană a publicat rezultatele unui raport de cercetare (“Report on Global Illicit Drug Markets 1998 – 2007″, editat de către Peter Reuter şi Franz Trautmann), care ne aduce la concluzia că politicile prohibiţioniste dau greș în obiectivul lor principal – reducerea de cerere şi ofertă de droguri ilicite. Raportul precizează că aceste politici ar putea fi un factor crucial în generarea şi creşterea daunelor aduse consumatorilor de droguri, celor ce îi înconjoară, și în general, societății.
“Prohibiția drogurilor este o binecuvântare pentru crima organizată”, a declarat Dennis de Jong, membrul olandez al Parlamentului European pentru Socialistische Partij (SP). “Din păcate, propriul meu Guvern este acum orientat către represiuni asupra coffeeshop-urilor. În locul unei abordări rezonabile în ceea ce privește reglementările, autorităţile vor să pună o interdicție vizitatorilor străini prin instalarea cardurilor de membru, care va aduce la creșterea pieței ilegale”.
Mărturii ale lui Barriuso, Cowan şi Josemans, au dat clar de înțeles că reglementările în ceea ce privește cannabisul au loc în mai multe părți ale lumii și au adus rezultate satisfăcătoare. Decriminalizarea consumului de droguri ce a avut loc în Ţările de Jos şi Portugalia nu a adus la o utilizare sporită, ci la condiţii mai sigure pentru consumatori de droguri, şi abordări mai eficiente în aplicarea legii. Acelaşi lucru este valabil și pentru Spania: “În Ţara Bascilor, modelul Cannabis Social Club, o formă de cultivare colectivă a canabisului pentru uz personal, a fost recunoscută de către autorităţile şi se dovedeşte a fi o abordare foarte reușită, care nu este pusă la îndoială”, a explicat Martín Barriuso.
La audiere, ENCOD a cerut Comisiei Europene să evalueze costurile de interdicţie a drogurilor în ceea ce priveşte cheltuielile publice şi beneficiile pe care politicile alternative le-ar putea genera. Dana Spinant a dat de înțeles că Comisia nu are competenţe în a lua orice iniţiative pentru deschiderea dezbaterii privind reforma drogurilor. “Responsabilitatea revine în întregime statelor membre ale UE, acolo ar trebui să vă adresați”, a declarat ea.
(tradus de Andrei Brasoveanu)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu